Επιλογή και Αξιολόγηση Υποψηφίων

Στο Π.Μ.Σ. «Εφηβική Ιατρική-Φροντίδα Υγείας Εφήβων», γίνονται δεκτοί πτυχιούχοι Τμημάτων ΑΕΙ (Πανεπιστημίων και ΤΕΙ) της ημεδαπής και αναγνωρισμένων ομοταγών Ιδρυμάτων της αλλοδαπής.

Οι κατηγορίες των υποψηφίων που δύνανται να γίνουν αποδεκτοί για την παρακολούθηση του Π.Μ.Σ. είναι:

  1. Πτυχιούχοι των Σχολών Επιστημών Υγείας (ΑΕΙ και ΤΕΙ), πτυχιούχοι των Πανεπιστημιακών Σχολών Φιλοσοφικής, Θετικών επιστημών, Παιδαγωγικής, Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμούτης ημεδαπής, καθώς και πτυχιούχοι ΑΕΙ ή ΤΕΙ ομοταγών ιδρυμάτων της ημεδαπής ή της αλλοδαπής συναφούς γνωστικού αντικειμένου.
  2. Οι πτυχιούχοι του Α΄ κύκλου σπουδών των Σχολών Επιστημών Υγείας καθώς και οι πτυχιούχοι των ομοταγών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της ημεδαπής ή της αλλοδαπής, συναφούς γνωστικού αντικειμένου ακολουθούν την Α΄ ή τη Β΄ ειδίκευση σπουδών η οποία παρέχει μεταπτυχιακή εκπαίδευση στην "Εφηβική Ιατρική".
  3. Οι πτυχιούχοι των Πανεπιστημιακών Σχολών Φιλοσοφικής, Θετικών επιστημών, Παιδαγωγικής, Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της ημεδαπής, καθώς και πτυχιούχοι ΑΕΙ ή ΤΕΙ ομοταγών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της ημεδαπής ή της αλλοδαπής συναφούς γνωστικού αντικειμένου ακολουθούν την Β΄ ειδίκευση σπουδών η οποία παρέχει μεταπτυχιακή εκπαίδευση "Ψυχοκοινωνική και Παιδαγωγική Φροντίδα των Εφήβων".

Ο αριθμός των εισακτέων κατ’ έτος ορίζεται κατ’ ανώτατο όριο σε τριάντα πέντε (35) μεταπτυχιακούς/ες φοιτητές/τριες.

Στα μέσα Δεκεμβρίου ετησίως, δημοσιεύεται η προκήρυξη των θέσεων υποψηφιότητας και καλούνται οι υποψήφιοι να υποβάλουν τις αιτήσεις τους. 

Οι αιτήσεις μαζί με τα απαραίτητα δικαιολογητικά κατατίθενται στη Γραμματεία του Π.Μ.Σ. είτε σε έντυπη είτε σε ηλεκτρονική μορφή. Ο υποψήφιος υποβάλλει τα παρακάτω δικαιολογητικά:

  1. Αίτηση συμμετοχής (Application form)
  2. Δήλωση σκοπού παρακολούθησης του Π.Μ.Σ. (Statement of purpose)
  3. Αντίγραφο πτυχίου ή πτυχίων ελληνικού ΑΕΙ ή ΤΕΙ ή/και πανεπιστημίων του εξωτερικού
  4. Πιστοποιητικό γνώσης της αγγλικής γλώσσας, επίπεδου τουλάχιστον Β2 («καλή γνώση»). Σε περίπτωση που η αγγλική γλώσσα δεν είναι βεβαιωμένα η μητρική του υποψήφιου, πιστοποιείται είτε με πτυχίο αντίστοιχου ξενόγλωσσου πανεπιστημιακού τμήματος είτε με κατοχή τουλάχιστον αναγνωρισμένων διπλωμάτων επάρκειας Β2. Το επίπεδο γλωσσομάθειας της ξένης γλώσσας αποδεικνύεται από με τους εξής τρόπους: α) Κρατικό Πιστοποιητικό του ν. 2740/1999 όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 19 του άρθρου 13 του ν. 3149/2003, β) Με πτυχίο Ξένης Γλώσσας και Φιλολογίας ή Πτυχίο Ξένων Γλωσσών Μετάφρασης και Διερμηνείας της ημεδαπής ή αντίστοιχο και ισότιμο σχολών της αλλοδαπής, γ) Με Πτυχίο, προπτυχιακό ή μεταπτυχιακό δίπλωμα ή διδακτορικό δίπλωμα οποιουδήποτε αναγνωρισμένου ιδρύματος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της αλλοδαπής, δ) Με Απολυτήριο τίτλο ισότιμο των ελληνικών σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, εφόσον έχουν αποκτηθεί μετά από κανονική φοίτηση τουλάχιστον έξι ετών στην αλλοδαπή. Η άδεια επάρκειας διδασκαλίας ξένης γλώσσας δεν αποδεικνύει τη γνώση ξένης γλώσσας (ΠΔ 347/2003). Οι υποψήφιοι που είναι κάτοχοι της σχετικής άδειας πρέπει να προσκομίσουν επικυρωμένο αντίγραφο και ακριβή μετάφραση του τίτλου σπουδών βάσει του οποίου εκδόθηκε η άδεια επάρκειας διδασκαλίας ξένης γλώσσας.
  5. Δύο (2) συστατικές επιστολές. Ο αριθμός και το είδος των συστατικών επιστολών (από μέλη ΔΕΠ, εργοδότες) θα καθορίζεται με απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής και έγκρισή της από τη Συνέλευση του οικείου Τμήματος, όλα τα παραπάνω θα αναφέρονται στην προκήρυξη.
  6. Βιογραφικό σημείωμα (CV), στο οποίο αναφέρονται αναλυτικά οι σπουδές, η ερευνητική και επαγγελματική εμπειρία, η επιστημονική δραστηριότητα και τυχόν δημοσιεύσεις του υποψηφίου.
  7. Φωτοτυπία των δύο όψεων της αστυνομικής ταυτότητας / διαβατηρίου.

Η επιλογή των υποψηφίων θα γίνεται με αξιολόγηση του φακέλου των δικαιολογητικών και συνέντευξη από την τριμελή Επιτροπή Επιλογής Εισακτέων. Τα κριτήρια επιλογής των υποψηφίων και η σχετική στάθμιση τους είναι:

  1. Ο βαθμός πτυχίου / διπλώματος (10%)
  2. Η επαρκής γνώση της αγγλικής γλώσσας σε επίπεδο Β2 (10%)
  3. Οι δύο συστατικές επιστολές (5%)
  4. Η συνέντευξη από μέλη της ΣΕ (50%)
  5. Η προηγούμενη επαγγελματική εμπειρία (διάρκεια και είδος) (5%)
  6. Η ερευνητική εμπειρία (10%)
  7. Οι δημοσιεύσεις και η συγγραφική (ανακοινώσεις-δημοσιεύσεις σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια και περιοδικά) δραστηριότητα (10%)